Templom ólomüveg készítés gyártás restaurálás

A XII. század elején egyre nagyobb népszerűségnek örvendett az üvegfestészet, melyet aztán évszázadokig kizárólag egyházi épületeken alkalmaztak. Ünnepélyes, magasztos hangulatáért előszeretettel használták a templomok ólomüveg ablakainak díszítésére, ahol dekorációs funkciójuk mellett, tanító-nevelő szerepet is betöltöttek.

Templomi ólomüveg ablakok

templomi ólomüveg ablakok különböző bibliai jeleneteket, bibliai alakokat, szenteket, mecénásokat ábrázoltak. Ezek a darabok kivétel nélkül kiállják az idő próbáját. Erre bizonyítékként szolgálhatnak a több száz éve készült alkotások, melyeket ma is megcsodálhatunk a templomokban. Ezek szinte teljesen épen, napjainkban is szemet gyönyörködtetve maradtak fenn az utókor számára.

  • A színes ablakokon átszűrődő fény csodás árnyékai, az egyedi minták és formák fényjátékai rabul ejtenek minket, és gyönyörködtetik a szemet.
  • Csodálatos látvány, amikor a fény beáramlik rajtuk, és a padlózaton, vagy falakon a különleges mintázatok, motívumok a szivárvány minden színében pompáznak. Bár felhasználhatósága rendkívül sokrétű, leggyakrabban ablakoknál alkalmazták ezt a dekorációs technikát.
  • Az ablak fontos eleme az épületnek, megvilágítja a ház helyiségeit, óv a külső hatások ellen, kialakítása a belső tér egyik fontos meghatározó eleme. Az Tiffany ólomüveg apró üvegdarabkákból áll, melyeket egy ólomsínbe helyezünk, majd ezeket kötőanyaggal töltjük ki.

 Templom ólomüveg ablakok tervezése

templomok ólomüvegeinek tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a díszítésen kívül hő- és hangszigetelő funkciójuk is van. Elég belegondolni, hogy a templomok köré kifejlődött nagyvárosok zajának beszűrődése mennyire illúzióromboló lenne a meghitt és áhitatos egyházi szertartások közben.

Templom ólomüveg ablakok restaurálása

templomok ólomüveg ablakainak restaurálását annak ellenére rendszeresen el kell végezni, hogy ez a fajta üvegtechnika elég jól tűri az időjárás viszontagságait.
Az ólomüveg és Tiffany restaurálás egy bonyolult folyamat, amit csak hozzáértőkkel szabad elvégeztetni, mivel a kontár munka további károkat okozhat, ami akár az összképet is végleg tönkreteheti.

Ólomüveg művészként és mesteremberként egyaránt hivatásom, hogy felbecsüljem a kárt, és kiválasszam a legalkalmasabb módszert. Ezért kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, ha templom üveg restaurálásához vagy pótlásához üvegművészre lenne szüksége!